Мариела Василева-Славева

д-р Мариела Василева-Славева

Здравейте,

Аз съм Д-р Мариела Василева и съм специалист по Обща хирургия. Занимавам се с пациенти с карцином на гърдата, а научните ми интереси са свързани както с клинични, така и с транслационни изследвания в областта на онкологията. След срещата ми с доц. Йорданов, интересът ми към карцинома на гърдата се разшири и към други гинекологични тумори, най-вече карцинома на маточната шийка.

Тези две заболявания – карциномът на гърдата и на маточната шийка имат много общо по между си. На първо място и двете заболявания подлежат на скрининг, какъвто у нас не съществува. Това ни поставя в една ситуация с влошена прогноза за пациентите, но за добро или за лошо наличие на много възможности за научни изследвания в опит да се подобри тази прогноза, не само у нас, но и в Света.

Бих се похвалила с разнообразен опит в научните изследвания, започващ с първата биобанка за туморни тъкани и кръв от пациенти с карцином на гърдата създадена през 2013 година в Медицински Университет София по време на писането на собствената ми докторантура. По онова време трябваше да събера лично всички проби за моята научна работа по време на докторантурата си, която нямах желание да удължавам над предвидените 3 години. В резултат на това горе долу през целите 3 години събирах проби, а за същинските научни изследвания не останаха много нито време, нито средства. Все пак аз съм доста организиран човек и успях да събера достатъчно материал за дисертационен труд, но мисля, че както качеството, така и количеството на научните трудове у нас би било по-добро, ако имаме достъп до създадена инфраструктура за научни изследвания, а не всеки сам да открива топлата вода за себе си.

Разбира се у нас създаването на каквото и да е си е сложна и бавна работа. Да не говорим, че е и скъпа работа.

За това, когато за първи път чух за виртуалната биобанка създаден по проекта RANGO (за редки гинекологияни тумори) бях много впечатлена от реалната възможност според мен да създадем такава обща база данни за туморни проби и с България, без това да е скъп и сложен проект. Тази база данни или виртуална биобанка ще даде възможност на много докторанти и научни работници да имат достъп до проби, без да ги събират с години и така ще забърза значително научните изследвания у нас.

Тази идея не ми даде мира, докато не убедих доц. Йорданов да се включи, което всъщност беше доста лесно и ето ни сега съвсем близо до целта!